Güncel Haberler
İmalat Sanayisinin Yenilikçi Fuarı WIN EURASIA 2023 yapıldı.
Bölgenin en büyük uluslararası sanayi fuarı WIN EURASIA Fuarı, “Endüstri gelecekle buluşuyor” mottosu ile 7-10 Haziran 2023 tarihleri arasında 102 ülkeden 38.586 ziyaretçiyi ve 500’ün üzerinde katılımcı firmayı İstanbul Fuar Merkezi’nde ağırladı. WIN EURASIA, 5G ve metaverse ile kontrol edilen ‘Endüstri 5.0: Geleceğin Fabrikası’nı Türkiye’de imalat endüstrisine ilk kez tanıtan fuar olarak tarihe geçti.
Hannover Fairs Turkey Fuarcılık A.Ş. tarafından düzenlenen dünyanın en önemli endüstriyel ticaret fuarı olan HANNOVER MESSE’nin bölge pazarındaki temsilcisi olan WIN EURASIA Fuarı, “Endüstri gelecekle buluşuyor” mottosuyla 7-10 Haziran tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde 29’ncu kez gerçekleşti. 500’ün üzerinde firmanın katılımıyla 55.000 m2 brüt sergileme alanına ulaşan fuarda, 102 ülkeden 38.586 satın almacı ağırlandı. Almanya, Tayvan, Çin ve Kore pavilyonlarının katılımıyla uluslararası kimliğini pekiştiren WIN EURASIA'da sektör gelecekle buluştu. Fuarda imalat sanayinin bugünü ve geleceği için ihtiyaç duyulabilecek tüm ürün, teknoloji ve çözümler tek çatı altında sunuldu.
20 ülkeden Alım Heyeti katıldı
Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) ve Türkiye Makine Federasyonu (MAKFED) iş birliği ile düzenlenen Alım Heyeti Programı kapsamında 20 ülkeden satın almacı WIN EURASIA’da yüz yüze görüşmelere katılarak milyonlarca avroluk yeni ticari işbirliklerine imza attı.
İmalat sanayinin bugünü ve geleceği tüm kapsamıyla sergilendi
En son endüstriyel otomasyon teknolojisinin sektöre sunulduğu fuarda, katılımcılar karlı anlaşmalar yaptı ve endüstriyel üretim makineleri fuar sırasında satıldı. Kaynak ve robotik kaynak sektörünün, lojistik ve tedarik zinciri yönetiminin lider firmaları en yeni ürünlerini piyasaya sürdü. "STARKGEN Jeneratör Özel Alanı"nda kritik ve yedek güç sektöründe ilerici enerji çözümleri en rekabetçi fiyatlarla ziyaretçilerle buluşurken, enerji, elektrik ve elektronik sektörünün lider firmaları da ziyaretçilerini ağırladı.
Fabrikalar için 25 farklı 5G kullanım senaryosu canlandırıldı
İlk kez WIN EURASIA 5G Arena’da imalat endüstrisine tanıtılan ‘Endüstri 5.0: Geleceğin Fabrikası’ demo uygulaması, katılımcı ve ziyaretçilerin ilgi odağı oldu. Yeni nesil iletişim teknolojisi 5G desteği ve metaverse aracılığı ile kontrol edilebilen ‘Endüstri 5.0: Geleceğin Fabrikası’ demo uygulaması ile fabrikaların en çok ihtiyaç duyduğu 5G kullanım örneklerine dair 25 farklı kullanım senaryosu canlandırıldı. Demo sunumu Hannover Fairs Turkey, Nokia ve Turkcell Dijital İş Servisleri liderliğinde Anot, Dijitalis, Emikon, Fanuc, Festo, GSL, HTC, IQ Vizyon, Konzek, MCS, Mitsubishi Electric, ONO, PI Robotik, ProManage, Siskon, Simtek, Staubli, Talisa ve Yenasoft iş birliğiyle gerçekleştirildi.
Meta Endüstri dünyası ilk defa tanıtıldı
"Metaverse ile Akıllı Üretim" senaryosu kapsamında endüstriyel üretim hattında bulunan endüstriyel kontrol sistemleri ve robotların simülasyonu Metaverse ile entegre bir şekilde 5G üzerinden haberleşti. ‘Meta Endüstri' adı verilen bu yeni konsept Türkiye’de endüstriyel anlamda ilklerden biri oldu.
Özel tema alanları ve etkinlikler yoğun ilgi gördü
WIN EURASIA 2023’de yer alan, Endüstri 4.0 Pavilyonu, Dijital Fabrikalar Özel Alanı, 5G Arena, 5G & Endüstri Forum Alanı’nda sergilenen teknolojiler, etkinlikler ve demo uygulamaları ziyaretçi ve katılımcılar tarafından yakından takip edildi ve ziyaretçi akınına uğradı. 5G & Endüstri Forum Alanı da 4 gün süreyle onlarca etkinliğe ev sahipliği yaptı. Metaverse Konferansı’nda 2023 yılında 19,8 milyar cihazın IoT ile haberleştiğinin tahmin edildiği, 2030’da 125 milyar cihazın IoT ve 5G üzerinden haberleşeceği tahminleri yapıldı.
Robot Otomasyonu ve Geleceği Konferansı’nda uzman konuşmacılar, dünya genelinde tüm robotların %70’inin sanayide kullanıldığına dikkat çekti ve robotik teknolojilerin; imalat sanayindeki üretim süreçlerini ve iş stratejilerini kökten değiştirmekte olduğunun altı çizildi. MAKFED, KOSGEB TÜYİDER, ETMD, AKDER, Deutsche Messe & Nokia & Turkcell Dijital İş Servisleri, Eurotrans & Agma, Botek&Schneider Electric gibi kurumların katkılarıyla ağırlıklı olarak yeşil dönüşüm, yenilenebilir enerjiler ve enerji verimliliği konuları üzerinde yoğunlaşan panel ve key note etkinlikler ilgiyle takip edildi.
Sektör derneklerinden tam destek
Sektörü temsil eden sivil toplum örgütleri ile güçlü iş birlikleri kuran WIN EURASIA Fuarı, MAKFED –Türkiye Makina Federasyonu, ROBODER-Robotik ve Yüksek Teknolojili Üretim Sistem Entegratörleri Derneği, TÜYİDER- Tüm Yüzey İşlemler Derneği, ENOSAD- Endüstriyel Otomasyon Sanayicileri Derneği, AKDER- Akışkan Gücü Derneği, ETMD-Elektrik Tesisat Mühendisleri Derneği’nin destekleri ve MİB-Makine İmalatçıları Birliği’nin katılımı ile düzenlendi.
Fuarın açılış töreninde, MAKFED Başkan Yardımcısı Sefa Targıt aşağıdaki içerikte konuştu.
“Değerli Katılımcılar,
Sizleri şahsım ve Türkiye Makina Federasyonu ile Makine İhracatçıları Birliği adına sevgi ve saygılarımla selamlıyorum.
Makineler dünya ticaretinden aldığı büyük payla ülkelerin kalkınmasında kilit öneme sahip.
İmalat sanayindeki sürükleyici rolü ile tüm sektörlere girdi sağlayıcı ve dönüştürücü yapısı bakımından biz sektörümüzü ülkemizin kalkınmasında bir lokomotif olarak görüyoruz. Sektörlerin rekabet gücünü de esasen çoğu kez kullandıkları makine ve sistemlerinin teknoloji düzeyi belirliyor.
Sanayi, inşaat, tarım ve hizmet sektörlerinin büyümesi ile kalkınan ülkemiz beraberinde büyük bir makine pazarını da oluşturuyor. 2022’deki makine ve teçhizat pazar büyüklüğünü 50 milyar dolar olarak hesaplıyoruz.
2022’de Türkiye makine ihracatı, serbest bölgeler dahil 25,5 milyar dolar ile rekoruna ulaştı. Pandemi koşullarına rağmen son 5 yılda ihracatımızı yüzde 75’e yakın artırırken geçen yılın yüzde 11 üzerinde bir artış sağladık. Buna karşın, artan makine ve teçhizat yatırımları ve pandemi sonrasında arkasına aldığı sübvansiyonlarla agresifleşen Uzak Doğu politikaları makine ithalatında da benzer bir artışa neden oldu. Sene sonu itibarıyla ithalat yüzde 11 kadar artışla 38 milyar dolara tırmanırken, bu alandaki dış ticaret açığımız 12,5 milyar dolara ulaştı.
Paylaştığım rakamlardan da anlaşılacağı üzere ürettiğimiz makinelerin %70’sinin ağırlığı Avrupa ülkeleri olmak üzere ihraç ederken iç pazarın %70’si ithal makinelerle karşılanıyor.
İhracattaki başarı, Türk makinelerinin bir kalitesinin göstergesi iken iç pazardaki ithalatın yüksekliği üzerinde hassasiyetle durmamız gerekiyor.
Bu durumun bir nedeni bazı tip veya kapasitedeki makinelerin ülkemizde henüz üretilemiyor olması. Ancak, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi ile desteklenen çok sayıda proje sayesinde yakın gelecekte nerede ise üretmediğimiz makine kalmayacak. Diğer neden ise kullanıcıdaki yabancı marka bağımlılığı. Bunu da aşmaya yönelik olarak da TURQUM, Makine Kalite Belgelendirmesi gibi çok yönlü çalışmalar içerisindeyiz.
Sektörümüz çatı kuruluşu MAKFED bünyesinde 32 üye dernek bulunuyor. Bunların 20 kadarı makine alt sektörü segment dernekleri iken, fuarın da destekçileri arasında olan ENOSAD, AKDER, ROBODER ve TÜYİDER gibi taraflar ise teknoloji ve sistem sağlayıcılar. Dolaysıyla biz kendimizi bütününde, Teknoloji Endüstrileri olarak tanımlıyor ve tüm unsurlarımızla bu odakta çalışıyoruz.
Bugün açılışını yaptığımız ve bir bakıma Hannover Messe’nin Türkiye yansıması olan WINEURAISA Fuarı da merkezinde makineler ve imalat sistemleri olmak üzere işte bu teknoloji endüstrilerinin ülkemizdeki en önemli buluşma arenası. Burada tüm süreçleri yeniden şekillendiren dijital çözümler ve 5G gibi son teknolojik gelişmeleri, uygulamaları ile görmemiz mümkün olacak.
Değerli katılımcılar,
Bir diğer önemli konu ise ikim değişikliği ile mücadelede sanayinin dönüşümünü şart koyan yeşil mutabakat süreci. Bu doğrultuda, Türkiye’nin 2053 yılını net sıfır karbon hedefi ilan etmesi ile karbon salınımını asgariye indirecek makine ve üretim yöntemlerine olan ihtiyacın artması bakımından, sektörümüze önemli bir misyon yükleniyor.
Daha az hammadde ve enerji sarf ederek daha çok iş ve üretim yapan yöntemler geliştirmek, emisyonu, firesi, atığı düşük makine ve tesisler tasarlamak, yeşil enerji üretimiyle ilgili yeni teknoloji ve sistemler ortaya çıkarmak hedefi, sektörümüzü ve ürünlerini büyük dönüşümde merkezi bir konuma yerleştiriyor.
Bu konudaki çalışmalarımız çerçevesinde, KOSGEB ile başlattığımız, işletmelerdeki verimsiz elektrik motorları ve makinelerin değiştirilmesi programı işbirliği hakkındaki panel, Genel Sekreterimiz ve KOSGEB yetkililerinin katılımı ile Cuma günü burada gerçekleşecek.
Sözlerimize son verirken herkes için güzel ve bereketli bir fuar diliyor, Hannover Fuarcılık Türkiye Genel Müdürü sevgili Annika ve yardımcısı Belkıs hanımlarla değerli ekiplerini canı gönülden kutluyorum”.
İmalat sanayiindeki üretici ve sektör profesyonellerini bir araya getirecek olan bir sonraki WIN EURASIA Fuarı, 5-8 Haziran 2024 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilecek.